Koje vino uz koje jelo


Kako biste bili sigurni u izbor kojim ćete iznenaditi svoja čula okusa i mirisa, provjerite svoj instinkt natuknicama o primjerenom izboru vina uz jelo na vašem stolu.

Kao aperitiv uobičajeno je poslužiti: suhi pjenušac, šampanjac (francuski slatki), poluslatki pjenušac, bijelo suho i/ili slatko vino, sherry, porto, bermet ili prošek.

Uz predjela, hladetine i namaze nećete pogriješiti poslužite li bijelo vino ovih karakteristika: suho, polusuho, lagano slatko.

Jela na bazi ribe također idu uz bijela vina, ona suha i ljupka te pjenušce isto tako suhe.
Pršut i suhomesnati proizvodi poslužuju se zajedno s roze svijetlim i suhim vinima, ali ni bijelo suho vino nije loš izbor.

Guste juhe, paštašute, rižota s umakom od riba ili mesnim umakom uglavnom prate bijela suha vina, zatim roze i mlada crna vina.

Dok juhe s umakom od riba i kamenice podnose i robusnija vina s višim postotkom alkohola.
Pržena ili pohana riba, škampi s roštilja, sa ili bez umaka izvrsni su uz bijelo suho robusno vino. Dok ribe pečene na ražnju i roštilju te rakovi, školjke i kavijar obavezno idu uz jaka bijela i crna vina, suhi bijeli pjenušac ili bijela aromatična vina.

Uz jaja pripravljena na različite načine, ili poslužena s pršutom i sirom, obavezno se poslužuje bijelo suho ili ružičasto vino, a kao mogućnost tu je i crno lagano frizirano vino.

Žabe, puževi i jegulje kao specijaliteti zahtijevaju bijelo vino.

Kada je riječ o mesu, bijelo meso i ono lagano ispečeno na roštilju upotpunjuje se sa crnim suhim i mladim vinom. Ukoliko se radi o tamnom mesu, domaćoj i lovnoj divljači neizbježna su izrazito puna i jaka, stara robusna vina.

Velike razlike u odabiru vina su kombinacije sira s tjesteninama. Tako sirevi s mekanom tjesteninom zahtijevaju Rose i crno mlado vino, dok se sirevi s tvrdom tjesteninom, ribani ili uzavreli poslužuju u kombinaciji s crnim starim robusnim vinom.

Deserti uglavnom idu prema izboru slatkih, likerskih i pjenušavih vina. Ukoliko se radi o voću, bijelo slatko, pjenušac i likersko Rose neizbježan su izbor. Uz voće se poslužuju i slatki bermet te likersko crno staro slatko vino.

Slastice poput kolača i sladoleda idu dobro u kombinaciji sa specijalnim likerskim vinima, polusuhim pjenušcima i aromatičnim slatkim vinima. Dok suhe slastice, one bez čokolade, dobro podnose pjenušce starijeg godišta, bijela slatka i poluslatka vina te sherry, porto, suvarak ili prošek