Vino i čaše


Da bi se napravilo dobro vino, najvažnije je prije svega kvalitetno grožđe. Da bi se kusalo vino, ispitalo boju, ustanovilo da li je bistro ili mutno, odredilo da li se osjeća miris voća, cvijeća ili nečega drugog, usnama odredilo teksturu i punoću, najvažnija je prije svega pravilno izabrana čaša.

Grožđa se jako razlikuju i kvaliteta i aroma grožđa ovisi o položaju zemljišta, kvaliteti zemlje i načinu na koji se grožđe obraduje.
Kušanja vina jako ovisi o izgledu čaše i bistroću i boju vina najjasnije ćemo spoznati ako čaša ima prozirno nebrušeno staklo, tanke stjenke i čašku poput cvijeta tulipana.Izaberete li se pravilno čašu, vino ce dati sve od sebe.
Visina nožice čaše utjecati ce na toplinu koju dlan prenosi na vino, uvjetujući različito razvijanje i širenje okusa i mirisa vina.
Oblik čaške stvara različite kontakte vina s našim osjetilima i čaša koja se pri vrhu sužava koncentrira i usmjerava miris dok otvoren vrh čaše otvara i miris.

Vrsta vina određuje čašu.

Šampanjci, bijela i Rose vina, poslužuju se rashlađeni na određenu temperaturu i ne trpe toplinu dlana te je u tom slučaju najbolji izbor čaša s viskom nožicom.
Crvena i crna vina upravo zbog topline dlana oslobađaju i puštaju svoje arome i mirise i za njih je najbolja čaša s niskom nožicom.